Schade aan woning

Aardbevingsschade aan woning. Heb ik recht op vergoeding?

Heeft u aardbevingsschade aan uw woning of bedrijfspand dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Of u recht heeft op compensatie hangt echter af van waar u woont en wat de aardbeving heeft veroorzaakt.

 

Hoe ontstaan aardbevingen?

Een aardbeving is een trilling in de aardkost en wordt meestal veroorzaakt door een beweging van de platen die samen de aardkorst vormen. Ook in Nederland komen zo nu en dan aardbevingen voor. In het zuidoosten van ons land worden ieder jaar kleine aardbevingen gemeten met een kracht van 2 tot 3 op de schaal van Richter. Soms zijn er sterkere aardbevingen, zoals op 13 april 1992 in de buurt van Roermond met een kracht van 5.8 en in 2002 iets ten oosten van Roermond in Duitsland met een kracht van 4.9.

Naast deze natuurlijke bevingen kunnen aardbevingen ook worden veroorzaakt door menselijk handelen. Bijvoorbeeld door mijnbouwschade zoals aardgas- en aardoliewinning, zoutwinning, gasopslag maar ook het boren naar aardwarmte (geothermie) en het oppompen van drinkwater (bronbemaling) kunnen aardbevingen veroorzaken.

Schadeafhandeling en compensatie.

Bij schadeafhandeling wordt op dit moment verschil gemaakt tussen schade die het gevolg is van een beving in het Groningengasveld (en de gasopslag van Norg) en schade door een beving van een andere oorzaak. Zie de infographic hieronder.

In de infographic staat waar u uw schade het beste kunt melden en in welke gevallen dat kan. Zo komt uw melding direct bij de juiste organisatie terecht. Zij kunnen uw schade dan zo snel mogelijk in behandeling nemen.

Heeft uw woning of pand schade en denkt u dat dit komt door mijnbouwactiviteiten? U kunt dan als particulier of kleine ondernemer uw melding doen bij de Commissie Mijnbouwschade (CM).

Heeft uw woning of pand schade door het Groninger Gasveld of door de gasopslag bij Norg? Bewoners en ondernemers kunnen een aanvraag voor schadevergoeding doen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

Bouwkundige Nulmeting woning.

Wanneer een huis of pand schade heeft opgelopen door een aardbeving is het belangrijk om ook een nulmeting uit te laten voeren. Een nulmeting van 360 Expertise B.V. zorgt er namelijk voor dat alle schades die zijn ontstaan door een aardbeving juridisch worden vastgelegd zodat hierover in de toekomst geen discussie mogelijk is. Ook kan een door ons uitgevoerde nulmeting bij een latere aardbeving dienen als bewijs voor een aanvullende schadevergoeding.

Heeft u te maken met aardbevingsschade aan uw pand en wilt u ook dat we bij u langskomen voor het maken van een nulmeting of hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel? Vraag dan een nulmeting aan of neem contact met ons op.